Bij functionele training ligt de focus op het trainen van specifieke bewegingspatronen om de spieren en het hele lichaam te stabiliseren. Het trainingsconcept werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de revalidatie van patiënten en wordt nu ook gebruikt in de wedstrijdsport ter voorkoming van blessures. Om de oefeningen nog veeleisender te maken, kunnen verschillende toestellen worden gebruikt in de functionele training.

Functionele training
Functionele training
In tegenstelling tot de traditionele trainingsmethoden is de functionele training niet gericht op pure spierkracht, maar op het verbeteren van de prestaties. De spieren moeten niet oppervlakkig worden opgepompt, maar het lichaam (vooral de romp) moet worden gestabiliseerd. Bij functionele training, d.w.z. " functionerende" training, worden meerdere spieren of hele spiergroepen tegelijk getraind met één beweging.
De meeste oefeningen in functionele training omvatten basisbewegingen zoals rennen, springen en draaien, om het spier- en skeletstelsel in het dagelijks leven te stabiliseren. De uitvoering van deze basisbewegingen kan verder worden geïntensiveerd door gebruik te maken van diverse functionele trainingstoestellen.

"De stabilisatieoefeningen helpen blessures te voorkomen."
Claire El-Hagge
Gezondheidssportconsultant
